Pickala Rockin kenttä rakentuu hurjaa vauhtia

Pickala Rockin kenttä rakentuu hurjaa vauhtia, kun eri alojen ammattilaiset yhdistävät osaamisensa kentän rakennusprojektissa. Kun kentän rehellinen tavoite on olla maailman paras par3-kenttä, niin jokainen toimenpide kentän rakennusvaiheessa tehdään tämä tavoite mielessä pitäen. Kentän kunnianhimoisessa toteutuksessa käytetään kenttäarkkitehdin vision lisäksi maailman parhaita osaajia, kuten golfkenttäagronomeja ja -sheippaajia.

Pickala Rockin kenttäprojekti on edennyt hyvin, kiitos ison ja kokeneen tiimin, joka projektin taustalla on toiminut. Golfkenttärakentamiseen liittyy aina se, että jonkinlaisia muutoksia tehdään vielä itse rakennusvaiheessa, sillä golfkenttää ei voida koskaan suunnitella täysin valmiiksi paperilla. Detalji taso tehdään aina maastossa. Tällä hetkellä Rockissa ollaan jo hyvin pitkällä varsinaisessa golfkenttärakentamisessa. ''Kentällä ei olla haluttu tinkiä juuri mistään. Se tehdään, mitä pitää tehdä, jotta saadaan maailman paras par3-kenttä'', toteaa Kari Karvinen FGA:n Rock Day:ssä. Tämä alleviivaa sitä mentaliteettia ja tahtotilaa, joka Rockissa on.

Kentän muotoilu (Sheippaus)

Keväällä Rockiin saapuivat maineikkaan skotlantilaisen golfkenttärakentajan Greenmakers by Nelson & Vecchion ammattilaiset. Nelson & Vecchion ammattilaiset vastaavat Rock-kentän pintarakennusurakasta, joka käsittää mm. kastelu- ja kuivatusjärjestelmien asennukset, tiiauspaikkojen, hiekkaesteiden ja viheriöiden rakentamisen, kasvukerroksen levittämisen ja muotoilun peliväylillä sekä nurmen kylvön karheikossa, peliväylillä ja viheriöillä. Pintaurakka valmistuu kesän 2024 kuluessa. Pidentyneen talven johdosta Nelson & Vecchion porukka pääsi aloittamaan urakkansa 29.4., kaksi viikkoa suunniteltua myöhemmin.

Työt aloitettiin siistimällä viime vuoden pintamuotoilut talven jäljiltä. Kentän ''sheippaus'' pitää sisällään kolme eri muotoilukerrosta, johon jokaiseen vaiheeseen ovat omat koneet ja ammattilaiset, jotka ovat vuosikymmenien ajan työskennelleet kenttämuotoilun parissa. Muotoilutyön jälkeen aloitettiin muotoilemaan ja valmistelemaan bunkkerit Capillary Concretea varten. Rockin kapillaaribunkkereista voit lukea lisää täältä. Komeat Dura Bunker -reunat asetettiin heti seuraavina päivinä.

Rock -kenttä rakennetaan kokonaan hiekka-alustan päälle. Kasvukerroshiekkaa levitetään väyläalueille, tiibokseihin ja raffeihin 20cm, griineille 30cm paksuudelta ja niittyalueille 10cm paksuudelta. Tämä mahdollistaa veden ja ravinteiden paremman läpäisyn ja sen, että maaperä pysyy ilmavana. Se, että koko kenttä rakennetaan hiekka-alustan päälle on uutta Suomessa ja siksi apuna käytettiin maailmalla arvostettua Grow In -spesialistia Steve Okulaa.

Ensimmäiset kylvöt

13.5. levitettiin ensimmäiset kasvukerroshiekat väylälle numero 4. Viikkoa myöhemmin samaisella väylällä aloitettiin kylvövalmistelut, mikä piti sisällään kasvukerroston tiivistämisen ja tasaamisen. Tiivistämisessä tehokkain apuväline on vesi. Ennen viimeistelyä, asennettiin sadettimeet paikoilleen ja huuhdeltiin linjasto. Samalla tehtiin perustamislannoitus Pickala Rockin kentänhoidon toimesta.

28.5. tehtiin ensimmäiset kylvöt. Kyseessä oli nelos väylä, jonka griinit, lyöntipaikat ja väylä kylvettiin. Samalla siirtonurmetettiin griinin ympäristö sekä bunkkereiden reunat. Samaisella viikolla asennettiin myös kunttaa tiipaikkojen ympärille. Kuntta liittää kentän luonnollisesti ympäröivään luontoon, antaen luonnolle sille kuuluvan suurimman arvon. Tavoitteena onkin sulauttaa kenttä mahdollisimman luontevasti ympäröivään luontoon.

Neljä päivää myöhemmin lyöntipaikoilla näkyi jo vihreää. Sunnuntaina näkyi jo huomattava määrä kasvua koko nelosen alueella. Rönsyrölli itää todella nopeasti, varsinkin kun on lämmintä ja siemen saa hyvin vettä. Kyseinen viikko oli todella helteinen, mutta kentänhoidon ammattilaiset saivat silti pidettyä kosteuden hyvin.

''Kasteluvettä menee melko paljon tällä hetkellä. Kylvettyjä alueita (siirtonurmet sekä kuntta) kastellaan aamu kuudesta ilta seitsemään tunnin välein, yhden sadettimen kierroksen verran. Kunttaa kastellaan käsin letkulla, jos taivaalta ei tule vettä, niin päivittäin. Niittyalueet joudutaan myös kastelemaan siirrettävillä sadettimilla, koska sinne ei ole asennettu kastelujärjestelmää. Emme halunneet sadettimia niittyalueille, koska niitä tarvitaan vain kasvatusvaiheessa.'' -Rockin kenttämestari Juho.

Väylillä ja niittyalueilla, varsinkin jyrkissä luiskissa, käytetään Rockissa apuna hydro mulchia. Tämä estää hiekan ja siementen pois kulkeutumista tuulen tai kovimpien sateiden mukana. Se myös pitää siemenen paremmin kosteana. Hydro mulch on veteen sekoitettua selluloosaa, johon voidaan myös sekoittaa lannoitteet ja siemenet. Rockissa tasaisemman kylvötuloksen takaamiseksi kylvöt tehdään ensin käsin, ennen hydro mulcin levittämistä.

Viikolla 23 siirtonurmetettiin ja kylvettiin väylät 5 ja 6. Alkuperäisessä Nelson & Vecchion suunnitelmassa oli kylvää yksi väylä viikossa, mutta nyt väyliä on kylvetty jopa kaksi viikossa.

Ensimmäiset leikkuut

Viikko 24 oli iso hetki kentän porukalle. Viikko aloitettiin tekemällä ensimmäiset leikkuut nelosen griinin ympäristössä. Griini ja lyöntipaikat saivat myös ensimmäisen leikkuunsa keskiviikkona. Kentänhoito vaatii Rockilla paljon käsityötä, sillä kaikki griinit sekä lyöntipaikat leikataan käsin. Rockin Grow In -spesialisti Steve Okula oli erittäin tyytyväinen ja sanoi, että ei ole aikaisemmin tehnyt ensimmäisiä leikkuita 15 päivän jälkeen kylvöistä. Tiistaina nurmetettiin ja kylvettiin väylä 7 ja torstaina väylä 8. Griineillä 5 ja 6 näkyy itänyttä heinää ja samoin myös väylällä 5.

Muita kuulumisia

Torstaina 13.6. oli kauden ''päätapahtuma'' eli FGA:n (kentänhoitajien yhdistyksen) Rock Day, jossa noin 35 kenttämestaria ja kentänhoitajaa tulivat tutustumaan projektiimme. Hankkeen edistymisestä olivat kertomassa omistaja Kari Karvinen, kentänrakentamisen projektijohtaja Hannu Jalkanen, agronomisesta näkökulmasta Steve Okula sekä kentän puolella kenttäarkkitehti Lassi Pekka Tilander sekä Nelson & Vecchion Big G, eli Graham.

Kentän pintarakentaminen, kylvöt ja viimeistelyt on aloitettu kentän perimmäisestä nurkasta eli länsipäädystä. Näin ollen ei tarvitse enään myöskään kulkea isoilla koneilla viimeisteltyjen alueiden läpi. Se myös helpottaa kentänhoitoa, kun kentänhoito saa tehdä työnsä rauhassa, eikä tarvitse väistellä isoja koneita. Suurin osa materiaalivarastoista ja myös sosiaalitilat ovat kentän itäpäädyssä, eli myös työ nopeutuu loppua kohden, kun ajomatkat lyhenevät. Tavoitteena on, että kaikki kylvöt ovat tehty heinäkuun puoleenväliin mennessä.

Rockilta löytyy myös upeaa käsintehtyä kivimuuria, joka reunustaa useampaa lyöntipaikkaa. Kivimuureja päädyttiin lopulta tekemään suunniteltua enemmän, mutta rakennusprojekti näiden osalta alkaa olla jo loppusuoralla.Viimeisimmät uutiset


​​​​​​​